Sådan redder du din hud efter sol og sommer
Fugt, eksfoliering og masser af antioxidanter, skal der til, for at få din hud i sund balance efter en lang tid med intens varme og sol.
Sol hører faktisk til det mest aldrende du kan udsætte din hud for, udover rygning. For selvom solens stråler føles dejlige på huden, er livsvigtige og essentielle for at danne D-vitamin, så har UV strålerne desværre nogle ret så negative bivirkninger for din hud. UV-strålerne skaber en tilstand af oxidativ stress og inflammation i din hud, samtidig påvirkes og nedbrydes kollagen og elastin. Dette medfører rynker, slappere hud og pigmentforandringer.
Heldigvis kan du gøre rigtig meget for at beskytte din hud og endda genoprette eventuelle skader:
Beskyt din hud indefra
Spis farverige frugter og grønsager. Mange studier har påvist, at hvis man øger indtaget af farverigegrøntsager og bær, kan man beskytte huden indefra mod UV strålingens negative effekter og oxidativ stress, både pga antioxidanternes beskyttende effekt mod oxidativt stress og frie radikaler, men også som en direkte effekt af farvepigmenterne i grøntsagerne bl.a. carotener og anthocyaniner. Via et særligt måleudstyr, kan man måle en aflejring af disse antioxidative pigmenter i huden og se hvordan de beskytter huden mod solskoldning. Antioxidanterne i planter er også med til at sætte gang i dannelsen af ny kollagen og elastin, så din hud gendanner noget af alt det tabte igen.
Beskyt din hud udefra
Antioxidanter, eksfoliering og masser af fugt.
Det allervigtigste, når man er i solen, er selvfølgelig at beskytte den med solcreme, hat og tøj. Men derudover er det vigtigt at holde fugtniveauet i overhuden oppe, som beskytter den mod udtørring og rynkedannelse, samt beskytte den med antioxidanter, der virker neutraliserende på påvirkning udefra og samtidig trænger ind i hudcellerne, for at virke beskyttende og opbyggende der.
Her er mine bedste anbefalinger til din hud lige nu:
Golden night Essence, er din huds redning, der i øvrigt både kan bruges dag og nat. Den indeholder helt særlige olier, der i sig selv er fyldt med antioxidanter (bla.a broccoli, tranebær og blomme), men derudover har den et højt indhold af Bakuchiol og c-vitamin, der begge er påvist at kunne øge kollagendannelsen i huden og virke lysnende på pigmenteringer.
Skin Dew et fantatsisk fugtboost, der tilfører og binder fugt effektivt i huden vha aloe vera, lavmolekylært hylauronsyre og provitamin b5.
Smooth Exfoliator, eksfolierer huden ganske blidt med det fineste sukker og indeholder samtidig hibiskus og niacinamid, der tilfører huden en kraftigt naturligt boost af antioxdianter og c-vitamin, der sætter gang i kollegendannelsen, forfiner porer, udglatter og mindsker pigmenteringer.
Opskrift:
Her er en af mine frokostfavoritter, tofu steak med lynstegte grøntsager. Serveret med ris og hvidløgssovs. Udover grøntsager, så har soyaprodukter (især bønnerne, tofu og tempeh) vist sig at påvirke huden enormt gunstigt, simpelthen forynge hudens udseende. Grøntsagerne er udvalgt, efter indholdet af antioxidanter og sundhedsfremmende stoffer, også har vi masser af hvidløg, som virker antiinflammatorisk. Så her får vi lidt af alt det gode, der vil holde din hud smuk og strålende. Du kan evt bytte de hvide ris ud med brune eller quinoa, for at få en endnu sundere ret.
Tofu Steak ala Bette ( til 1 person)
Retten
1 stk tofu – så stort et stykke du nu føler du kan spise ;-)
1 stor håndfuld blandede grøntsager – jeg bruger broccoli, peberfrugt, rødkål, rødløg og squash
100 g kogte ris
1 tsk røget paprika
Saucen
2 spsk tamari eller soyasauce
1 spsk jomfru olivenolie
1 spsk dadelsirup eller honning
2 pressede fed hvidløg
1 cm revet ingefær
Fremgang
Rør ingredienserne til saucen sammen, så den er jævn.
Skær riller i tofuen. Du kan lægge en spisepind på hver side, så skærer du ikke igennem
Pensl den med saucen på begge sider, tilfør evt lidt ekstra olie på selve tofu steaken, så bliver den ekstra sprød, gnid den røgede paprika på og put den i ovnen – 25 min på 200 g.
Skær grøntsagerne i mundrette bidder og put dem på en varm pande med olivenolie. Lynsteg på rimelig høj varme et par minutter, tag panden af varmen
Når tofuen er bagt færdig tager du den ud, anretter ris med grøntsagerne ovenpå, i en dyb tallerken. Læg din tofu steak ovenpå igen og hælde den resterende sauce udover retten. Enjoy! Jeg kan godt lige at spise retten med pinde, også bare for at spise lidt langsommere og lidt mere mindfull.